Yetki belgeleri nakliyatçılarımızın en çok önemsediği konuların başında gelen bir konudur. Bir taşımacılık sektörü çalışanı eğer Türkiye’de iş yapmak istiyorsa arabası ne olursa olsun veya hangi yükü taşırsa taşısın yetki belgesi almak zorundadır. Bu konuda konulan kurallar bellidir. Nakliyecilik sektöründe karışıklığın önüne geçilmesi için yapılması gereken ve doğru olan budur. L1 Belgesi ile ilgili olacak yazımızı sonuna kadar okumanız size genel olarak bilgi katacaktır. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
L1 BELGESİ VE YETKİ BELGELERİ KONUSU
L1 belgesi ile ilgili merak edilenlerden önce kısaca yetki belgesi konusuna girmek lazımdır. Tanımlamak gerekirsek bir işi yapmak için verilen izin belgesi olarak düşünebiliriz. Yani siz meslek olarak seçtiğiniz işte eğer bir yetki belgesi almak zorunlu ise o işi yapmayı ne kadar bilirseniz bilin belgesiz iş yapamazsınız. Bu tamamen suça girmektedir. O yüzden nakliyatçılık yapmak için size uygun yetki belgesini öğrenmek ve sonrasında o belgeyi almak için gerekli adımları uygulamalısınız.
Yetki belgeleri olayını açıkladıktan sonra yazımızın temel konusu L1 belgesi hakkında biraz bilgi vermek isteriz. Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olan belli bakanlıklar vardır. Bu bakanlıklar ilgilendikleri konulara göre kendi içlerinde 17’ye ayrılmıştır. Konumuzu ilgilendiren düzenlemeleri yapan ve yetki belgelerini veren kurum ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dır. Taşımacılık için kullandığınız ulaşım yolu ve araca göre almanız gereken belgeler değişir. Kullandığınız aracın taşıdığı yüke ve nerelerde geçerli olacağına göre de yetki belgesi kendi içinde değişir. Örneğin L1 belgesi sadece ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak kişilere ya da kurumlara verilir. Bu belgede kendi içinde 2 sınıfa ayrılmaktadır. L1 adlı belge yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilirken, L2 belgesi ise ülkemizle beraber yurt dışında da faaliyet gösterecek lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
ARAŞTIRMADAN ADIM ATMAYIN
Merak edilen bir soruya yukarıda cevap verdik ve böylece L1 yetki belgesinin ne işe yaradığını öğrenmiş olduk. L1 belgesinin bilinen bir başka özelliği de kiralanabilen bir belge oluşudur. Bu belgeyi K1 belgesi alamayan nakliyatçılarımız kiralar. K1 belgesi ile ilgili de kısa bir tanım yapalım.
K türü yetki belgelerinin birincisi olan bu belge yurt içinde ticari eşya taşımacılığı yapan bireysel ya da kurumsal kişilere verilir. Bu belge alınması istenilen şartlardan dolayı biraz zordur. Bundan dolayı bu belgeyi alamayanlar belge kiralama yoluna giderler. K1 belgesi kiralanamaz fakat L1 belgesinin kiralanması ile K1 belgesinin istediği şartlar sağlanmaktadır. Yani K1 belgesi alamayan bir vatandaşımız bunun yerine L1 belgesini kiralayarak yükünü güven rahatlığı ile taşır. Bu işlem kanunen yasak değildir. K1 belgesinin fiyatının ve kullanımı için mecburi kılınan şartların zor olması bu seçeneği daha cazip kılıyor.
L1 belgesine sahip olanların lojistik işletmeciliği yapanlar olduğunu söylemiştik. Yani lojistik firmaları aynı zamanda L1 belgesinin kiralanması işlemini de yaparlar. Bundan dolayı sizler kendinize uygun olan ve güvenebileceğiniz bir firma bulup bu hizmetten ücret karşılığında yararlanabilirsiniz.
Belge olsun da kimden olursa olsun gibi bir düşünceye asla kapılmayın. Kanunlara uygun şekilde iş yapanlarla çalışın. Gideceğiniz firmanın size sunduğu firma ile ilgilendiğiniz kadar firmanın kendisi ile de ilgilenin. Bu noktada böyle bir firma nasıl bulabilirim derseniz sizin karşınıza Rakip Lojistik firmasının çıktığını söylemekten gurur duyuyoruz. Uygun fiyatlarla belge kiralamak siz değerli nakliyatçılarımızın hakkıdır.
Uzaktan işlem ve uygun ödeme seçenekleri, 81 ilden referans hizmeti sunan uzman kadrosu ile Rakip Lojistik sizlerle. Konumuz ile ilgili detaylı bilgi almak ve L1 belgesi kiralamak için hemen (0312) 385 94 80 telefon numarasını arayın.